Po prostu połączone  

Centrum Rolnicze

Po prostu połączone


Inwestor potrzebował projektu prostego i ekonomicznego budynku dla Centrum Rolniczego, kompleksu, który oferuje usługi i artykuły dla rolników z rejonu Wilkopolski.
Projekt łączy przestrzenie wewnątrz budynku z poletkami eksperymentalnymi i terenami wystawowymi znajdującymi się na zewnątrz. Organizacja obiektów pozwala odwiedzającemu poruszać się po nim intuicyjnie zapoznając się z całą ofertą kompleksu. Prostota projektu umożliwia połączenie wydajności z funkcjonalnością i elegancją.Inwestor potrzebował projektu prostego i ekonomicznego budynku dla Centrum Rolniczego, kompleksu, który oferuje usługi i artykuły dla rolników z rejonu Wilkopolski. Projekt łączy przestrzenie wewnątrz budynku z poletkami eksperymentalnymi i terenami wystawowymi znajdującymi się na zewnątrz. Organizacja obiektów pozwala odwiedzającemu poruszać się po nim intuicyjnie zapoznając się z całą ofertą kompleksu. Prostota projektu umożliwia połączenie wydajności z funkcjonalnością i elegancją.


Ośrodek położony jest pod miastem, na granicy nowej, powstającej strefy przemysłowej z lotniskiem i ziem rolnicznych. Projekt łączy te dwa elementy krajobrazu spinając je osią komunikacyjną. Prosta hala podzielona została na dwie części: administracyjno – edukacyjną i sklepową. Oś, która oddziela od siebie te dwa obszary stanowi jednocześnie połączenie z terenami ekspozycyjnymi znajdującymi się na zewnątrz.
Część administracyjno – edukacyjna funkcjonuje jak foyer. Można stąd obserwować i dostać się do wszystkich innych części kompleksu, zarówno na zewnątrz,jak i wewnątrz budynku. Przestrzeń foyer wypełniają stoiska informacyjne i usługowe. Biura i salka konferencyjna zamknięte są w pudełkach zawieszonych w otwartej przestrzeni obiektu. W powstałej pod nimi bardziej kameralnej przestrzeni umieszczono miejsca do czytania i kawiarnię. Siedząc przy jednym ze stolików przez obszerne przeszklenia można przyglądać się polom i wystawom na zewnątrz. Foyer otwiera się na sklep. Po zakończonych zakupach budynek można opuścić przez foyer, lub, po odebraniu produktów z jednego z zamkniętych magazynów - bezpośrednio na parking.Ośrodek położony jest pod miastem, na granicy nowej, powstającej strefy przemysłowej z lotniskiem i ziem rolnicznych. Projekt łączy te dwa elementy krajobrazu spinając je osią komunikacyjną. Prosta hala podzielona została na dwie części: administracyjno – edukacyjną i sklepową. Oś, która oddziela od siebie te dwa obszary stanowi jednocześnie połączenie z terenami ekspozycyjnymi znajdującymi się na zewnątrz. Część administracyjno – edukacyjna funkcjonuje jak foyer. Można stąd obserwować i dostać się do wszystkich innych części kompleksu, zarówno na zewnątrz,jak i wewnątrz budynku. Przestrzeń foyer wypełniają stoiska informacyjne i usługowe. Biura i salka konferencyjna zamknięte są w pudełkach zawieszonych w otwartej przestrzeni obiektu. W powstałej pod nimi bardziej kameralnej przestrzeni umieszczono miejsca do czytania i kawiarnię. Siedząc przy jednym ze stolików przez obszerne przeszklenia można przyglądać się polom i wystawom na zewnątrz. Foyer otwiera się na sklep. Po zakończonych zakupach budynek można opuścić przez foyer, lub, po odebraniu produktów z jednego z zamkniętych magazynów - bezpośrednio na parking.